Wytwornice lodu Scotsman

W naszej ofercie znajdziesz nie tylko kostkarki do lodu, ale też wytwornice lodu płatkowego i łuskowego, przydatne m.in. w przemyśle spożywczym. Dzięki nim przygotujesz lód do ekspozycji świeżej żywności (ryb, owoców morza, mięsa itp.). Wytwornice lodu, produkowane przez Scotsman, to urządzenia dostępne w kilku wariantach – z zbudowanym zbiornikiem, bez zbiornika, w technologii plug & play lub do podłączenia pod zewnętrzny układ chłodniczy. Umożliwiają natychmiastową produkcję lodu i pracują w trybie ciągłym. Gwarantują optymalne zużycie wody i prądu, dzięki czemu koszt ich eksploatacji nie jest wysoki. W naszej ofercie znajdziesz kilkadziesiąt modeli przemysłowych wytwornic lodu, w tym urządzenia do wykorzystania na kutrach rybackich. To niezawodne maszyny, przystosowane do pracy w każdych warunkach. Jaki lód produkują nasze wytwornice?

Jaki lód produkują wytwornice lodu Scotsman?



Lód Nugget & Cubelet to skompresowane płatki lodu, występujące w postaci Nugget (niewielkich kostek o regularnym kształcie) oraz Cubelet (nieregularnych bryłek). Świetnie nadają się do produktów gazowanych, dlatego często dodawane są do napojów. Lód taki jest trwały i twardy. Wytwornice lodu Nugget & Cubelet są powszechnie wykorzystywane w branży HORECA, medycynie oraz sklepach. W naszej ofercie będą to urządzenia z serii N, MFN, AFC oraz DXN.
Lód płatkowy jest najbardziej wszechstronnym rodzajem lodu – nadaje się do wykorzystania w wielu sektorach przemysłu. Najczęściej służy do szybkiego schładzania win, przygotowywania mrożonych napojów i ekspozycji świeżej żywności. Występuje w dwóch odmianach: Flake (o 25% zawartości wody) i Super Flake (o 15% zawartości wody). Wykorzystują go takie branże jak medycyna, SPA & Wellness, piekarnie i przemysł spożywczy. Urządzenia produkujące ten lód to wytwornice Scotsman z serii AF, MF oraz EF.
Lód łuskowy jest bardzo twardy, suchy i mocno zmrożony. Świetnie nadaje się do wykorzystania w procesach przemysłowych – służy do ekspozycji żywności i chłodzenia ciasta w zakładach piekarsko-cukierniczych. Ponieważ bardzo wolno się topi, wykorzystywany jest też w transporcie żywności. Lód łuskowy jest produkowany przez wytwornice Scotsman z serii MAR.
Czytaj dalej

Zastosowanie lodu w piekarnictwie i cukiernictwie – czy lód sprawdza się lepiej niż woda lodowa?

Na jakość wypieku wpływają nie tylko składające się na recepturę składniki, ale też atrakcyjny wygląd, zapach, barwa, kształt i struktura. To właśnie na te cechy w pierwszej kolejności zwraca uwagę potencjalny klient.

Więcej

Lód w wyposażeniu saun i SPA – dlaczego jest niezbędny i jaki wybrać?

Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowania produktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wiele rodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy branży SPA. O tym ostatnim zastosowaniu chcemy dziś „pomówić”.

Więcej