Chłodnictwo przemysłowe

Zamrażanie płytowe


Zamrażanie kontaktowe jest jedną z najbardziej efektywnych form zamrażania żywności. 


W Kaleta Group oferujemy zarówno samodzielne zamrażarki, jak i kompletne rozwiązania niestandardowe, dostosowane do potrzeb klienta. Nasze urządzenia znane są z mocnej, trwałej konstrukcji i łatwości w czyszczeniu. Zastosowanie zamrażarki płytowej pozwala zachować wysoką jakość produktu i utrzymać koszty produkcji na najniższym możliwym poziomie.

Korzyści z zastosowania zamrażarki płytowej

Zamrażanie odgrywa istotną rolę w przechowywaniu produktów spożywczych. Dlatego jednym z najbardziej przydatnych urządzeń w branży spożywczej jest tzw. zamrażarka płytowa. Służy ona do szybkiego i skutecznego mrożenia żywności z zachowaniem jej walorów konsumpcyjnych. Co to oznacza? Zamrażanie płytowe pozwala zachować idealną konsystencję, naturalny smak oraz wartość odżywczą danego produktu. Dzięki temu goście restauracji, bufetu czy baru mają możliwość otrzymania smacznych, pachnących i pełnowartościowych dań.

Ważną zaletą zamrażarek płytowych, dostępnych w naszej ofercie, jest ich trwała konstrukcja i osprzęt ze stali nierdzewnej. Takie wykonanie gwarantuje długotrwałą żywotność maszyn – nawet w trudnych warunkach morskich. Konstrukcja ze stali zapewnia również łatwe czyszczenie urządzeń i wysoki standard higieny. Za wykorzystaniem naszych urządzeń przemawia również fakt, że zaawansowane, wydajne i szybkie zamrażanie płytowe pomaga wyraźnie obniżyć koszty produkcji żywności.

Zamrażarki płytowe pionowe

Pionowa zamrażarka płytowa przeznaczona jest do szybkiego zamrażania dużych ilości produktów spożywczych. Ta technika mrożenia zapewnia długotrwałą i wysoką jakość żywności. Jak działa zamrażarka płytowa pionowa? Urządzenie składa się z kilku lub kilkunastu pionowych płyt z pustymi przestrzeniami pomiędzy nimi. Miejsca te należy wypełnić produktami spożywczymi. Płyty są następnie schładzane do bardzo niskiej temperatury, która umożliwia przeprowadzenie procesu mrożenia. Uformowanie żywności w blokach sprawia, że łatwo ją magazynować czy poddać późniejszej obróbce.

Zamrażarka płytowa pozwala mrozić znacznie szybciej niż tradycyjna zamrażarka nadmuchowa. Co szczególnie ważne, odbywa się to bez zwiększania zużycia energii czy kosztów obsługi. W wielu sektorach rynku korzystanie z zamrażarek płytowych jest bardzo przydatne, a w takich branżach jak przetwórstwo owoców morza czy przetwórstwo mięsne lub rybne instalacja do szybkiego zamrażania jest wręcz niezastąpiona.

Zamrażarki płytowe poziome

Pozioma zamrażarka płytowa przeznaczona jest do szybkiego zamrażania bloków żywności i pozwala na sprawne porcjowanie produktów spożywczych. Urządzenie składa się z kilku poziomych płyt zamrażających z pustą przestrzenią pomiędzy nimi. Produkty spożywcze umieszcza się na specjalnych tackach. Następnie tace te są umieszczane na każdej płycie mrożącej. Zamrożone bloki i porcje żywności są łatwe do układania i przechowywania. Pozioma zamrażarka płytowa, podobnie jak jej pionowy odpowiednik, pozwala zachować doskonałą jakość mrożonych produktów. W ostatnich latach coraz większą popularność zdobywa zautomatyzowana wersja zamrażarki płytowej poziomej. Czym się charakteryzuje?

Automatyczne zamrażarki płytowe poziome

Zapotrzebowanie na wysoką produktywność i ograniczenie ręcznej obsługi w nowoczesnych systemach przetwórstwa żywności jest coraz większe. W dobie wszechobecnej automatyzacji zakładów produkcji spożywczej rosnącą popularnością cieszą się automatyczne zamrażarki płytowe. Ich główne zalety to długotrwała żywotność i odporność na uszkodzenia. Zamrażarka taka jest zbudowana z ramy i cylindra, wykonanych ze stali nierdzewnej. Dzięki temu może pracować nawet w trudnych warunkach.

Automatyczna zamrażarka płytowa pozwala zoptymalizować produkcję, eliminując konieczność ręcznej obsługi bloków. Zarówno wprowadzenie, jak i wyprowadzenie produktów z zamrażarki zostało zaprojektowane z myślą o wygodzie, maksymalnej wydajności i łatwej konserwacji. Dzięki automatyzacji produkcja staje się szybsza, mniej wymagająca i bardziej efektywna.

Zautomatyzowane zamrażarki płytowe idealnie nadają się do przetwarzania produktów spożywczych zarówno na pokładach statków, jak i w fabrykach na lądzie. Sprawdzą się wszędzie tam, gdzie potrzebne są maszyny zamrażające o dużej wydajności. Każde urządzenie można dostosować do określonych rozmiarów (by optymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń), a także wydajności i przepływu, jakich wymaga klient.

Zachęcamy do kontaktu. Z przyjemnością zaproponujemy funkcjonalne rozwiązania, odpowiadające na indywidualne potrzeby firmy. W przypadku specjalnych wymagań oferujemy możliwość dostosowania parametrów każdej z naszych zamrażarek. Zespół fachowych doradców i inżynierów pomoże w dobraniu najlepszego produktu.

Skontaktuj się z nami

Dział handlowy

Specjalista ds. sprzedaży

Sylwester Wronowski

Zastosowanie lodu w piekarnictwie i cukiernictwie – czy lód sprawdza się lepiej niż woda lodowa?

Na jakość wypieku wpływają nie tylko składające się na recepturę składniki, ale też atrakcyjny wygląd, zapach, barwa, kształt i struktura. To właśnie na te cechy w pierwszej kolejności zwraca uwagę potencjalny klient.

Więcej

Lód w wyposażeniu saun i SPA – dlaczego jest niezbędny i jaki wybrać?

Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowania produktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wiele rodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy branży SPA. O tym ostatnim zastosowaniu chcemy dziś „pomówić”.

Więcej